Transportmanagement.be

Vlaams vrachtroutenetwerk krijgt vorm

 21/02/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Vlaams vrachtroutenetwerk krijgt vorm

Het vrachtroutenetwerk in Vlaanderen krijgt vorm. De opmaak van het vrachtroutnetwerk van de eerste 5 van de 28 regio’s in Vlaanderen is klaar. Het overleg en het studiewerk in de andere 23 regio’s is volop aan de gang. Dat heeft Vlaams Hilde Crevits vanmiddag gezegd in de commisse mobiliteit en openbare werken in het Vlaams Parlement.

Het Vlaamse vrachtroutenetwerk is een hoofdraamwerk, gebaseerd op het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en de wegencategorisering. Het doel is bovenlokaal een vrachtroutenetwerk uit te bouwen en mooi te stroomlijnen. Het gaat om het vrachtverkeer van en naar bedrijventerreinen die groter zijn dan 50 hectare en bedrijventerreinen met duidelijke logistieke of distributiefuncties. Het vrachtroutenetwerk komt tot stand via een ruim overlegproces met allerlei overheden en organisaties (gemeentebesturen, provincies, intercommunales, Voka, Unizo, transportsector, …). Om dat overleg praktisch te houden, werd Vlaanderen in 28 regio’s ingedeeld.

De Vlaamse administratie Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid en het Agentschap Wegen en Verkeer willen het volledige overleg tegen mei 2013 afronden. Ze krijgen hiervoor de steun van het studiebureau MINT NV. Bedoeling is dat MINT NV het eindrapport tijdens de zomermaanden van 2013 kan afwerken. Vlaams minister Crevits wil het definitieve vrachtroutenetwerk in het najaar aan alle betrokkenen kunnen voorstellen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Het Vlaamse vrachtroutenetwerk duidt de gewenste routes aan voor vrachtwagenchauffeurs die goederen ophalen en leveren. Dankzij het vrachtroutenetwerk worden onnodige omwegen, onveilige verkeerssituaties en verdwaalde vrachtwagens vermeden. Dit komt de mobiliteit van alle weggebruikers en de verkeersleefbaarheid in de kernen ten goede en het verbetert de logistieke stroom. Dit hele proces gebeurt via een breed overleg met heel wat overheden en organisaties.”

Om het gebruik van het voorgestelde vrachtroutenetwerk op het terrein te stimuleren, lopen er gesprekken met de GPS-operatoren en kaartenmakers. Ook de transportsector en werkgeversorganisaties worden bij dat overleg betrokken. Het vrachtroutenetwerk wordt ook vertaald in een bewegwijzeringsmodel. Via een sterk vereenvoudigde en gemakkelijk interpreteerbare bewegwijzering zouden vrachtwagens op die manier snel de juiste route moeten vinden.