Transportmanagement.be

Vijf Renault Premiums voor Collitax

 06/05/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Vijf Renault Premiums voor Collitax

Collitax zag het levenslicht in de jaren vijftig toen Marcel Polfliet begon met een leveringsdienst voor marktkramers op de Gentse Vrijdagmarkt. Al gauw breidde hij zijn diensten uit en begon het bedrijf ook te transporteren voor andere klanten. Intussen is Collitax uitgegroeid tot een bedrijf met 60 werknemers en een vloot van 50 voertuigen. Collitax zit sinds 2008 op het industrieterrein De Nest in Evergem.

‘Collitax biedt vooral transporten aan op maat van de klant’, zegt Dirk Platteau die sinds 1991 het bedrijf leidt. ‘Deze Renault Premiums zetten we in voor de voedingsindustrie. De trekkers zullen onder meer worden gebruikt om drank van uit een distributiecentrum in Mariakerke tot in de winkels te brengen. Omdat het meestal om zware ladingen gaat, kozen we voor de 460 pk versie.’

Een juiste keuze, zo blijkt, want in vergelijking met de vorige trekkers die slechts 380 pk hadden, ligt het verbruik van de Renault Premium 460 op dezelfde ritten een heel stuk lager. ‘We noteerden een lager verbruik van zes liter per honderd kilometer en dat is toch nog beter dan we hadden verwacht. Het is wel zo dat de vorige trekkers geen spoilers hadden.’ Collitax koos voor de Renault Premium omwille van de lage verbruikscijfers. ‘Maar ook de gunstige prijs en de lange garantieperiode overtuigden’, zegt Dirk Platteau.

De Renault Premiums zijn gekoppeld aan de Optidriver+ versnellingsbak die bijdraagt tot de zuinigheid van het model. In functie van het motortoerental schakelt deze geautomatiseerde versnellingsbak automatisch naar de beste versnelling. Slechte schakelmanoeuvres en rijden met een te laag of te hoog toerental wordt daardoor vermeden. Het onderhoud is beperkt, omdat er minder mechanische onderdelen in beweging zijn. De koppeling heeft hierdoor een langere levensduur.

De vijf Premiums blijven minimum acht jaar in dienst, ook al omdat ze relatief weinig kilometers maken. ‘Dagelijks gaat het om zo’n 300 kilometer’, zegt Dirk Platteau. ‘Of zowat 60 à 70.000 kilometer per jaar.’ Collitax heeft zijn eigen garage voor de meest courante onderhoudswerkzaamheden zoals oliewissels of het vervangen van filters. Iedere chauffeur heeft zijn vaste wagen.