Transportmanagement.be

Transports Vervaeke neemt eerste Belgische Volvo FM op LNG in gebruik

 09/01/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Transports Vervaeke neemt eerste Belgische Volvo FM op LNG in gebruik

Transports Vervaeke neemt in maart de allereerste truck op methaan-diesel (LNG) in gebruik. Het gaat om een Volvo FM Dual Fuel die over een totale autonomie van zo’n 1.000 kilometer beschikt.

Transports Vervaeke kiest als eerste Belgisch bedrijf voor de Volvo methaan-diesel truck op basis van de FM. Deze truck combineert milieuvriendelijke LNG brandstof met de bedrijfszekerheid van de FM 13 liter dieselmotor. Het gevolg is een tot 15% lagere CO2 uitstoot dan de traditionele dieselmotoren.

Bij Transports Vervaeke uit Zellik, grote Europese speler op het gebied van het vervoer van ADR producten in bulk, is de investering in de nieuwe technologie van Dual Fuel een volgende concrete stap om hun visie van duurzaam ondernemen in de praktijk te brengen. De FM 460 Methaan-Diesel zal ingezet worden tussen België en Nederland, waar al een tiental LNG tankstations beschikbaar zijn. In België zijn initiatieven genomen om ten laatste in 2014 de brandstof LNG te commercialiseren.
 
De nieuwe Volvo FM Methaan-Diesel werkt volgens het dual fuel principe. Deze techniek biedt een hoger rendement vergeleken met mono fuel motoren, die volledig worden aangedreven op gas en waar de brandstof ontstoken wordt door bougies. De brandstofkosten zijn bij een methaan-diesel truck echter aanmerkelijk lager dan bij een truck op diesel. Volvo heeft de dual fuel techniek zover doorontwikkeld dat het brandstofmengsel tot 75% procent uit methaangas kan bestaan. Het overige gedeelte bestaat uit diesel, maar dit kan afhankelijk van de inzet van het voertuig variëren.

Uit diverse onderzoeken van Volvo Trucks blijkt dat de methaan-diesel technologie aan dezelfde hoge bedrijfszekerheid voldoet dan trucks met een conventionele motor. Het rijden op gas gebeurt volledig automatisch, zonder tussenkomst van de chauffeur. Als het gas op raakt, schakelt het systeem automatisch over naar diesel. De bestuurder wordt op dat moment geïnformeerd door een controlelampje op het dashboard. Volvo Truck Center Brussel zal instaan voor het onderhoud van het LNG gedeelte. Het overige onderhoud wordt verzekerd door specialisten van het eigen Transports Vervaeke atelier.