Transportmanagement.be

Transportprijzen stijgen slechts matig, ondanks de pieken in dieselprijzen

 20/11/2012  Yannick Haesevoets  Economie
Transportprijzen stijgen slechts matig, ondanks de pieken in dieselprijzen

De dertiende editie van de  Transport Market Monitor (TMM) onthult dat transportprijzen gestegen zijn met 0,6% in het derde kwartaal van 2012 in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012. De prijsindex steeg voor de tweede keer op rij, ondanks een stijging in capaciteit wat normaal gezien een averechts patroon weergeeft. Deze ontwikkeling is ongewoon en kan verkaard worden door de hoge dieselprijs.

Door de dalende marktomstandigheden, worden verladers geconfronteerd met een stijgende margedruk. We merken op dat deze druk doorgestuurd wordt van verlader naar vervoerder door de uitbreiding van betalingstermijnen. Aangezien de vervoerders slechts gelimiteerd flexibel zijn, vooral in de betaling van de lonen van de chauffeurs, resulteert dit in een lage liquiditeitspositie van de vervoerders. Enkel een sterk partnership tussen vervoerders en verladers kan dit probleem oplossen”, zei Dennis Wereldsma, Managing consultant Logistics van Capgemini Consulting.

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegde toe: “Op dit moment zijn prijs- en capaciteitsanalyses moeilijker te berekenen voor verladers en vervoerders. Dit wordt eveneens weergegeven in het nogal ongewone fenomeen van een parallel stijgende prijs en capaciteitsindex. Onlangs werden groeivoorspellingen in de Eurozone dalend gecorrigeerd, dit kan de transportprijzen ook beïnvloeden in de komende maanden”.