Transportmanagement.be

Transportprijzen schieten 11,5 % omhoog

 20/08/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Transportprijzen schieten 11,5 % omhoog

De zestiende editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting onthult dat de transportprijzen met 11.5% gestegen zijn in het tweede kwartaal van 2013 vergeleken met het eerste kwartaal. De index van de transportprijs herstelde sterk van het lage niveau in het vorige kwartaal. Deze stijging is de tweede grootste stijging die geobserveerd werd in de TMM, sinds de start in 2008.

De prijsindex steeg met 11.5% in het tweede kwartaal van 2013 (index 100.6), vergeleken met de prijsindex van het eerste kwartaal (index 90.2). Vergeleken met het indexniveau van het tweede kwartaal in 2012 (index 99.4) steeg de prijsindex met 1,2%. In het tweede kwartaal van 2013, is de dieselindex gezakt tot 103.8 (-1.8%). Vergeleken met de hoge index in het derde kwartaal vorig jaar, zijn de prijzen nu substantieel verlaagd. (daling van 5.9%). Ondanks het zakken van de benzineprijzen, heeft het feit dat er weinig capaciteit was ervoor gezorgd dat de index van de transportprijzen omhoog is gegaan.

Dennis Wereldsma, Managing consultant Logistics bij Capgemini Consulting en één van de auteurs van het rapport licht toe: “Het lijkt alsof optimisme terug aan de orde is in de transportmarkt. Hoewel we ook wel zien dat er veel meer volatiliteit is in de transportprijzen. Dit kan het resultaat zijn van meer frequente prijsonderhandelingen en kortere contracttermijnen. Verladers klampen zich niet langer vast aan lange termijntarieven als zij niet zeker zijn hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Zowel verladers als vervoerders moeten een compromis vinden tussen stabiliteit en prijzen. Voor het verderzetten van de business is het voor beide partners in de supply chain essentieel om hierin een balans te vinden.”

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt toe: “Vorig kwartaal hebben we de tweede grootste stijging in de transportprijzen waargenomen sinds 2008. Dit toont aan dat het prijsniveau stijgt en waarschijnlijk zal blijven stijgen; hoewel we nog steeds op een lager niveau zitten dan het niveau van 5 jaar geleden. Vergeleken van maand tot maand, waren we verrast te zien dat het prijsniveau in mei hoger was dan het prijsniveau in juni. Waarschijnlijk is dit te wijten aan enkele korte weken, want dit jaar vonden er al vroeg enkele feestdagen plaats. ”