Transportmanagement.be

Transport & Logistics 2013: Kantelmoment voor de sector?

 04/10/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Transport & Logistics 2013: Kantelmoment voor de sector?

Sinds lang geven verschillende indicatoren aan dat het opnieuw de goede kant uitgaat met de sector. Zo is er de European Freight Forwarding Index die voorspelt dat oktober een cijfer zal laten optekenen, dat vergelijkbaar wordt met de cijfers van de lente van 2011. Hetzelfde positieve verhaal zien we bij de Manpower Barometer, die een duidelijke heropleving aankondigt. In het licht van deze gunstige voorspellingen, is het team van easyFairs de laatste hand aan het leggen aan de organisatie van hun evenement in Antwerpen. Antwerp Expo wordt binnenkort het toneel van Transport & Logistics, waar opnieuw zo’n 300 exposanten hun opwachting zullen maken. Het ziet er naar uit dat deze beurs op het ideale moment valt. Wij trokken met onze vragen naar John Barbier, Marketing Project Manager.

Om dit tweejaarlijkse haventreffen te optimaliseren, hield easyFairs een tevredenheidsenquête bij een staal van 400 bezoekers. Uit deze rondvraag is o.a. gebleken dat bepaalde niches uit de sectoren transport en logistiek eerder ondervertegenwoordigd waren. Om aan deze lacune het hoofd te bieden en om alle sectorspelers warm te maken voor deze negende editie van Transport & Logistics, hebben de organisatoren beslist om in halle 3 een heus interactief parcours in te richten. De keuze voor deze halle is heel bewust omdat het gros van de bezoekers langs deze halle de beurs binnenkomt.

Logistics Management: Waaraan mogen de bezoekers zich verwachten bij het betreden van halle 3?

John Barbier: “Wij bieden hen een uitgebreide waaier aan oplossingen. Van zodra ze binnenkomen, betreden onze bezoekers The Highway, een ruimte die is voorbehouden aan fabrikanten en invoerders van lichte en zware bedrijfsvoertuigen en aan logistieke dienstverleners die gespecialiseerd zijn in expressleveringen, pakjesdiensten en koerieropdrachten.  Daarna komen de bezoekers in een echt magazijn terecht, de Technology Valley, waar we zowel demo’s als de laatste nieuwigheden organiseren op het vlak van AGV, magazijnautomatisering, robotisering, gegevensinvoer en logistieke software. Tenslotte is er nog The Chain, een zone waarin plaats wordt geboden aan specifieke logistieke oplossingen voor de supply chain van de bouwsector, de farmaceutische sector, de petrochemie en de voedingssector.”

LM: En in de andere hallen?

John Barbier: “In de andere hallen worden eveneens gespecialiseerde ruimtes voorzien. Zo is er bijvoorbeeld de Job Square, waar de VDAB zichzelf zal voorstellen. Dit in combinatie met een rijsimulator voor vrachtwagens en de Meet & Match-zone waar de exposanten tijdens de salonperiode potentiële kandidaten kunnen ontmoeten. Er is ook een Waals paviljoen voor de belangrijkste spelers uit het zuiden van ons land.”

LM: Worden er opnieuw workshops en seminaries georganiseerd?

John Barbier: “Voor deze editie werken we met een dubbel aanbod. We bieden uiteraard nog steeds onze gratis Transport & Logistics-workshops aan. Hierin wordt o.a. aandacht besteed aan projecten van onderzoeksinstituten zoals PICS, het Vlaams Instituut voor de Logistiek of PxL. Er wordt een debat georganiseerd over de toekomstperspectieven van de haven, met o.a. Eddy Bruyninckx (Haven van Antwerpen) en Theo Notteboom (Universiteit van Antwerpen). We zijn ook trots om gastheer te zijn van de VIB Summit, die in het teken staat van transportaankopen. Hierin zal gedebatteerd worden over thema’s zoals modal shift en aanbestedingen.”

LM: U had het over een dubbel aanbod?

John Barbier: “Dinsdag 15 oktober wordt een beursdag specifiek gericht naar zaakvoerders en HR-managers. Deze High-Level-dag gaat ’s morgens reeds van start met een ontbijt, waarbij het thema Retention Management centraal staat. Dit is één van de grootste uitdagingen voor ondernemingen voor de komende 10 jaar. Ook de logistieke sector heeft te kampen met tal van knelpuntberoepen. Eminente academici en grote namen uit de sport- en zakenwereld zullen hun ervaringen delen met de aanwezigen. Tenslotte hebben we de plechtigheid rond de uitreiking van de Transportgazellen verschoven naar de eerste avond om er een volwaardig netwerkevent van te maken.”

LM: Nog een laatste bedenking om de bezoekers over de streep te trekken?

John Barbier: “De demonstraties in halle 3 hebben een humanitair karakter. Met de steun van de exposanten zullen de voorgestelde machines gebruikt worden voor de aanmaak van voedingspakketten. Deze pakketten zijn bestemd voor DakAnt, een vzw die zich inzet voor de daklozen in Antwerpen.”

LM: Een fantastisch initiatief dat het imago van onze sector ongetwijfeld ten goede zal komen…


TRANSPORT & LOGISTICS 2013, praktisch

Organisatie? easyFairs – Tel: 03 280 53 00

Wanneer? Van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober 2013

Waar? Antwerp Expo – Jan van Rijswijcklaan 191 – 2020 Antwerpen

Openingsuren? Dagelijks van 10 tot 20 u.

Voorregistratie via www.transport-logistics.be is wenselijk.