Transportmanagement.be

TLV presenteert politiek programma voor 2014

 18/10/2013  Yannick Haesevoets  Economie
TLV presenteert politiek programma voor 2014

Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) heeft haar politiek programma voor de komende verkiezingen gepubliceerd. De beroepsvereniging van ondernemingen in transport en logistiek ziet tal van aandachtspunten en uitdagingen voor de sector in de komende jaren.

“Vooral de laatste jaren staat de Vlaamse vervoerder onder zeer zware druk. Door de economische crisis is de concurrentiepositie van vele bedrijven in het wegvervoer extreem verzwakt”, zo klinkt het bij TLV. En we kunnen hen begrijpen: binnen de sector ging er in 2012 maar liefst 1 op 34 actieve transportondernemingen verloren door faillissement. In 2008 was dit nog één per 50. “Toch neemt het belang van transport en logistiek voor de Belgische economie nog verder toe”, aldus TLV. “In een maatschappij waar e-commerce steeds belangrijker wordt, bieden de transportondernemers met een huis-aan-huis oplossing precies een zeer belangrijke toegevoegde waarde.”

TLV stelt in haar memorandum vast dat voor een aantal van de belangrijkste knelpunten in transport en logistiek echter nog steeds geen afdoende oplossing gevonden is. Deze sector, één belangrijke motor van de Belgische economie, rekent op ondersteuning in deze en andere dossiers. « Onze organisatie wenst deze punten gerealiseerd te zien in het regeerakkoord voor de nieuwe federale regering, de nieuwe Vlaamse regering én ziet ook Europees niveau belangrijke noden » aldus Lode Verkinderen, Secretaris Generaal.

Het volledige memorandum van TLV bevat voorstellen rond 6 belangrijke thema’s:

  • De overheid verlaagt de loonlasten om de sector ademruimte te geven
  • De overheid vrijwaart de concurrentiepositie van de ondernemers door een pragmatische toepassing van het principe “gebruiker betaalt”
  • De overheid faciliteert innovatieve concepten en technologische vooruitgang
  • De overheid en de sector pakken de congestie samen aan
  • De overheid en de sector werken samen aan verkeersveiligheid
  • De overheid stuurt diverse wetgeving en controles bij

De integrale tekst van het memorandum vindt u op de website van TLV.

Lees alles over TLV in onze Transport & Van In Belgium directory!