Transportmanagement.be

SITA test elektrische vuilniswagen in Brasschaat

 16/01/2013  Yannick Haesevoets  Trucks
SITA test elektrische vuilniswagen in Brasschaat

Op het salon Truck & Transport maakten afvalbeheerder SITA en het Duitse MAN bekend dat de allereerste elektrische vuilniswagen vanaf volgende maand getest zal worden in de gemeente Brasschaat. De MAN Metropolis, een TGS met elektromotor en een range extender uit de Audi-stal, is volgens SITA de ideale oplossing voor een efficiënte en milieuvriendelijke vuilnisophaling.

Het prototype van de MAN Metropolis werd ontwikkeld in samenspraak met SITA zelf, om zo een pasklare oplossing te kunnen bieden op de uitdagingen waar de vuilnisophalers dagelijks mee geconfronteerd worden. Filip De Breucker, Fleet & Logistics Director van SITA: “Honderden van onze chauffeurs rijden dagelijks met zware vrachtwagens door verstedelijkt gebied. Veiligheid én duurzaamheid staan daarom al jaren centraal bij SITA. De MAN Metropolis biedt ons bovendien de mogelijkheid om ’s avonds en ’s nachts te gaan ophalen, zodat de vrachtwagens veel minder in contact komen met zwakke weggebruikers.”

Om het geluids- en emissieniveau van de vuilniswagen zo laag mogelijk te houden, werd de MAN Metropolis uitgerust met een elektromotor en een elektro-hydraulische afvalpers. MAN voorzag ook een range extender (de 3 liter-TDI van Audi, nvdr) die fungeert als generator van zodra de batterijen leeg raken. Zo haalt de MAN Metropolis een autonomie die volstaat om 8 uur vuilnis op te halen, en om terug te keren naar het depot in Beerse.

SITA zal de MAN Metropolis de komende twee jaar uitgebreid testen. Als de eindevaluatie van het experiment in Brasschaat positief uitdraait, kan dat voor constructeur MAN een bestelling van 10 bijkomende exemplaren opleveren.