Transportmanagement.be

Phima-Trans test eerste Renault Trucks voertuigen met Optifleet in België

 16/09/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Phima-Trans test eerste Renault Trucks voertuigen met Optifleet in België

Het transportbedrijf Phima-Trans uit Maldegem test als eerste in België Optifleet. Daarmee kan het bedrijf de voertuigen lokaliseren, communiceren met de chauffeurs, de technische gegevens per voertuig en per chauffeur monitoren en downloaden, de rijtijden van de chauffeurs raadplegen en de prestaties van de chauffeurs en het verbruik van de trucks analyseren.

Phima –Trans is gespecialiseerd in internationaal volumetransport. “Met megatrailers bedienen wij van hieruit heel Frankrijk”, zegt zaakvoerder Philippe Mastelinck. De vloot van het bedrijf bestaat volledig uit Renault Magnums. “We zijn al 38 jaar klant bij Renault Trucks en kochten in mei twee nieuwe Magnums 480 bij garage Ampe in Olsene.” Die twee Magnums zijn uitgerust met Optifleet. Dat combineert een computer die in het voertuig is geplaatst, een telecommunicatiesysteem voor het uitwisselen van de gegevens en een internetsite waarop alle informatie toegankelijk wordt gemaakt. “Omdat Optifleet werkt via de server van Renault Trucks hoeven we als bedrijf zelf niet meer te investeren in een zware computer”, zegt Philippe Mastelinck. Phima –Trans gebruikt Optifleet om de voertuigen te volgen, voor de loonverwerking en om de bestuurderskaarten uit te lezen. “We hebben dan ook geen extra toestel meer nodig om dat te doen”, zegt Philippe Mastelinck. “Handig is ook dat je het verbruik van op afstand kan volgen en vooral dat er een alarmsignaal binnenkomt als er brandstof wordt gestolen. Met tanks van 1200 liter is dat gevaar reëel. We hebben het vroeger genoeg meegemaakt.” Volgens de instelling die je kiest, kan je via Optifleet de chauffeur volgen of het voertuig. “Handig is ook dat Optifleet gekoppeld is aan de tachograaf en dat zowel het bedrijf als de chauffeur kunnen checken hoe het zit met de rij- en rusttijden en of er voor die week of die maand nog voldoende reserve is.” Phima-Trans gebruikt Optifleet ook om te communiceren met de chauffeurs. “Daardoor sparen we heel wat telefoontjes uit”, zegt Philippe Mastelinck. “Zo kunnen we van hieruit de opdrachten doorgeven aan de chauffeurs en eventueel ook de route die hij moet volgen.

Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe gamma biedt Renault Trucks haar klanten een gratis Optifleet proefperiode aan. Deze oplossing voor wagenparkbeheer stelt de klant in staat om de rentabiliteit van het bedrijf te verhogen. Optifleet wordt op aanvraag gedurende vijf maanden gratis geactiveerd op alle Renault Trucks voertuigen van de T, C en K range met DTI 11- of DTI 13-motoren die voor 31 december 2013 besteld worden. Optifleet bestaat uit vier modules: de Check module stelt de technische informatie van het voertuig ter beschikking om het verbruik te verminderen, de Drive module maakt het mogelijk om informatie over de rijtijden te verkrijgen en op afstand de gegevens van de chauffeurskaart en van de tachograaf te downloaden, de Map module biedt real-time geolokalisatie en de Link module biedt de mogelijkheid om met de chauffeur te communiceren.