Transportmanagement.be

Logistieke vastgoedmarkt trekt (licht) aan volgens Jones Lang Lasalle

 17/10/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Logistieke vastgoedmarkt trekt (licht) aan volgens Jones Lang Lasalle

Volgens een rapport van Jones Lang LaSalle trekt de logistieke vastgoedmarkt in België lichtjes aan. Het investeringsvolume blijft echter onder het vijfjarig gemiddelde. Bij de analyse van de opnamecijfers van de semi-industriële markt werd het tegenovergestelde geconstateerd, met recordopnamecijfers in 2011 en vooral 2012, met dank aan het KMO-segment dat massaal investeerde in eigen bedrijfsruimten. De daling die verwacht werd in 2013 blijft uit. 

De totale semi-industriële opname in de eerste negen maanden bedroeg 711.000 m². Indien de opname in het 4e kwartaal in lijn ligt met het 5-jarig gemiddelde voor dat kwartaal, 227.000m², dan zal de totale opname op jaareinde opnieuw in de buurt liggen van 1 miljoen m². Op basis van de dalende vraag en langere realisatietermijnen kan  nochtans een daling van de opnamevolumes worden verwacht. De “gouden driehoek” Brussel – Antwerpen – Gent blijft de aantrekkelijkste regio, met de meeste transacties (tot 70%). Er werden sinds begin 2013 ook enkele zeer grote transacties geregistreerd in gedecentraliseerde liggingen zoals Gembloux en Komen.

Met 339.000 m² na negen maanden steeg de opname van logistiek vastgoed met 17% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het opnamevolume blijft echter nog een derde lager dan zowel het 5-jarig als het 10-jarig gemiddelde voor dezelfde periode. Het geïnvesteerde volume ligt 9% onder het 5-jarig gemiddelde na 3 trimesters, maar met reeds 76% van het jaargemiddelde behaald, blijft een gemiddeld resultaat bij jaareinde binnen bereik. Vooral Belgische investeerders zijn actief in de markt, maar na 4 jaar afwezig te zijn geweest werden er ook weer investeringen geregistreerd door buitenlandse investeerders uit Nederland, Noorwegen en andere Europese landen