Transportmanagement.be

Letse transporteur doorkruist Europa met 100 Filipijnse chauffeurs

 20/02/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Letse transporteur doorkruist Europa met 100 Filipijnse chauffeurs

Volgens de Zweedse website transportnet.se heeft het Letse transportbedrijf Dinotrans, dat gerund wordt door een Zweed, 100 Filipijnse chauffeurs in dienst genomen voor zijn Europese transportactiviteiten. Het bedrijf, dat zo’n 260 voertuigen telt, rijdt onder meer in opdracht van DHL en DB Schenker. De Europese vrachtwagenbestuurders reageren geschokt.

De CEO van Dinotrans, Staffan Resare, begrijpt niet waar alle heisa vandaan komt. De man rekruteerde naar eigen zeggen 100 Filipijnse chauffeurs omdat het in Letland onbegonnen werk is om jonge mensen achter het stuur van een vrachtwagen te krijgen. Hij maakt zich ook sterk dat de chauffeurs niet voor een hongerloon naar Europa zijn gekomen. “Het nettoloon van onze chauffeurs schommelt tussen 1.500 en 2.400 euro, perfect vergelijkbaar met andere bedrijven binnen onze business.” Waarom de man dan wel voor Filipijnse chauffeurs kiest? “Om de goede kwaliteit van het vervoer te verzekeren.” Dat we daar nog niet aan gedacht hadden…

Sinds het nieuws bekend raakte, is er op enkele sociale mediasites grote ophef ontstaan bij een steeds groter wordende groep Europese vrachtwagenbestuurders. Op Facebook werd zelfs een actiegroep opgericht die momenteel al meer dan 4.000 aanhangers telt.