Transportmanagement.be

Kop-staart-aanrijdingen voorkomen met Active Brake Assist

 22/08/2013  Yannick Haesevoets  Trucks
Kop-staart-aanrijdingen voorkomen met Active Brake Assist

Dankzij het veiligheidssysteem Active Brake Assist van de derde generatie van Mercedes-Benz worden de remmen van een vrachtwagen – in casu de Actros en de Antos – automatische geïnitieerd bij zowel bewegende als stationaire obstakels. Dit betekent dat – afhankelijk van de gereden snelheid – een kop-staart-aanrijding volledig kan worden vermeden of dat op zijn minst de impact en de gevolgen ervan kunnen worden gereduceerd. Daarmee voldoet Mercedes-Benz nu reeds aan de Europese richtlijn inzake ‘AEBS’ of Advanced Emerging Braking Systems, waarvan alle componenten pas in 2018 verplicht worden.

Active Brake Assist 3 wordt door Mercedes-Benz als optie aangeboden op de (nieuwe) Actros en op de Antos. De eerste is het hoogtechnologische vlaggenschip gericht op het langeafstandstransport daar waar de tweede zich vooral toelegt op het distributievervoer met grote lading. Active Brake Assist 3 kan individueel worden geïnstalleerd, of maakt deel uit van het Safety Pack. Dit laatste omvat naast ABA3 ook de spoorassistent, de afstandsregelaar, de Attention Assist en gordelspanner en airbag voor de chauffeur. De kostprijs van dit veiligheidspakket bedraagt 3 570 euro.

In België wordt minder dan 5% van de nieuw verkochte Mercedes-Benz voertuigen uitgerust met ABA3. In een uiterst concurrentiële omgeving, die bovendien in het oog van de financieel-economische crisis staat, liggen economische factoren aan de basis van dit eerder beperkte percentage. Bovendien zijn er noch van overheidswege, noch vanuit verzekeringshoek stimuleringsmaatregelen om transporteurs aan te moedigen hun truck met extra veiligheidssystemen uit te rusten. Onder meer in Duitsland genieten transporteurs een korting van 10% op hun verzekeringspremie. Deze aanmoediging draagt er ongetwijfeld toe bij dat in Duitsland jaarlijks 6.000 trucks met Active Brake Assist wordt uitgerust.

Lees alles over Mercedes-Benz in onze Transport & Van In Belgium directory!