Transportmanagement.be

Jungheinrich smallegangentruck EFX 410-413 is klaar

 21/03/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Jungheinrich smallegangentruck EFX 410-413 is klaar

Jungheinrich haalde zopas het doek van de nieuwe EFX 410-413. Het gaat om een elektrische frontzit-/driewegstapelaar met een hefhoogte tot zeven meter.

“Deze truck is het ‘instapmodel’ voor de wereld van smalle gangen”, zegt Sebastian Riedmaier, hoofd Productmanagement Magazijn en Systeem bij Jungheinrich. Compleet nieuw bij deze generatie heftrucks is het JXP-besturingssysteem dat gebruik maakt van de RFID-technologie die al sinds jaren met succes in de “grote” smallegangentrucks wordt toegepast.

Met de nieuwe techniek kan de magazijnnavigatie van Jungheinrich nu ook bij de EFX 410-413 ten volle worden benut. Net zoals dit al sinds 2008 het geval is bij zijn “grote broer”, de EKX 513-515, kan de heftruck nu communiceren met klantenspecifieke magazijnbeheersystemen. De informatie van het magazijnbeheersysteem gaat daarbij via logistieke interface naar de besturing van de smallegangentruck. Het voertuig ontvangt de in- en uitstapeltaken van het magazijnbeheersysteem. De bestuurder rijdt naar de gang waarin de goederen zich bevinden. Het benaderen van de doelpositie in de gang wordt automatisch gestuurd door het navigatiesysteem. “De bestuurder geeft alleen nog gas en het doel wordt via de kortste weg, aan optimale snelheid en met een minimaal energieverbruik benaderd”, aldus Sebastian Riedmaier. “De ervaringen van de laatste jaren leren ons dat de overslagprestaties met 25 procent kunnen toenemen dankzij het gebruik van de magazijnnavigatie”.

Door het terugvoeren van energie bij het dalen van de last en door het regeneratieve remmen, wordt bovendien energie teruggewonnen. Een actief energie- en batterijbeheer optimaliseert het stroomverbruik en spaart de batterij. De voordelen voor de gebruiker: twee volle shiften werken zonder batterijwissel.