Transportmanagement.be

Garsou Angenot: nieuwe infrastructuur, nieuwe ambities

 02/01/2014  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Garsou Angenot: nieuwe infrastructuur, nieuwe ambities

Crisis of niet, er zijn altijd bedrijven die  economische groei blijven nastreven. Garsou Angenot bijvoorbeeld, een familiebedrijf dat gesticht werd in… 1874. Het bedrijf heeft in Thimister zopas een nieuw gebouw in gebruik genomen voor crossdocking, om zo zijn logistieke activiteiten verder te ontwikkelen.

“Ons nieuwe magazijn, met een oppervlakte van 3.500 m², wordt vandaag al voor een derde benut. Binnen twee jaar moet het voor 100 % bezet zijn”, legt Cédric Capelle uit, zaakvoerder van de vijfde generatie bij Garsou-Angenot.

3.600 palletplaatsen

In november verhuisde het bedrijf uit Verviers naar de nieuwe gebouwen in de industriezone van  Plénesses in Thimister. Daar beschikt het bedrijf over 12 laadkaaien, 500 m² kantoorruimte en 3.500 m² opslagruimte, goed voor een investering van 3,3 miljoen euro. De helft van dat bedrag werd met eigen fondsen gefinancierd, de andere helft komt voort uit de verkoop van het voormalige bedrijfspand.

Op logistiek vlak is Garsou-Angenot vooral actief in de drankendistributie, en verzorgt het stockbeheer en orderpicking van voornamelijk volledige palletten. “De nieuwe infrastructuur, en voornamelijk het nieuwe WMS, laten ons toe om onze pickingactiviteiten uit te breiden, en om verpakkingsservices te kunnen aanbieden”. Dankzij de verhuis kan het bedrijf nu vier keer meer palletten opslaan, zo’n 3.600 in totaal.

Garsou-Angenot werkt met een jaaromzet van om en bij de 8 miljoen euro, heeft zo’n 27 mensen in dienst en heeft permanent ongeveer 20 onderaannemers onder contract. Bovenop het internationale vervoer (groupage op Frankrijk, Zwitserland en Duitsland) en de distributie in de Benelux, is het bedrijf ook aanwezig als douane-agent en heeft het een lucht- en zeevrachtafdeling op Brucargo.

Wanneer we C. Capelle vragen wat het geheim is achter het eeuwenlange bestaan van zijn bedrijf, is zijn antwoord heel duidelijk: “Onze filosofie is samen te vatten in drie woorden: wijsheid, diversificatie en controle. We hebben ons bedrijf altijd beheerd als goede huisvaders, zonder op zoek te gaan naar directe winst maar eerder naar continuïteit en consolidatie. We hebben onze producten en bestemmingen gediversifieerd om onze risico’s te spreiden. Op vlak van controle beschikken we over meetinstrumenten per afdeling, per bestemming, per voertuig, … . Daarmee zijn we permanent in staat om snel maatregelen te treffen als onze rentabiliteit in het gedrang komt.”