Transportmanagement.be

DTZ analyseert logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt in België

 17/10/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
DTZ analyseert logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt in België

Vastgoedspecialist DTZ heeft onlangs de resultaten van zijn laatste studie rond de logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt in Belgiê naar buiten gebracht. Daaruit leren we dat de semi-industriële ingebruikname opliep tot 141.000 m² in het derde kwartaal, wat relatief goed is ten opzichte van de voorbije jaren. De helft daarvan lag in het Vlaamse Gewest – meer dan 50% van de nieuw gebruikte oppervlakte bestond er uit aankopen voor eigen gebruik. De studie toont ook aan dat de logistieke ingebruikname in het derde kwartaal 92.000 m² bedroeg. Het Brusselse gewest evenaart bijna zijn totaal van 2012, maar er werden gewoon minder panden verhandeld.

Leveranciers van de bevoorradingsketens nemen opnieuw de meerderheid van de logistieke ingebruikname voor zich. Een meerderheid in gebouwen van categorie C. Dat is een gevolg van het gebrek aan direct beschikbare faciliteiten van topniveau én van het reactieve karakter van de logistieke markt. Die zet gebruikers er vaak toe aan om beschikbare ruimtes in te palmen, ongeacht hun kwaliteit. Er waren investeringen voor 120 miljoen euro van begin 2013 tot nu – dat is dubbel zoveel als in het volledige jaar 2012.

De Belgische semi-industriële en logistieke tophuurprijzen tot slot blijven op de vroegere niveaus van respectievelijk 55 en 46 euro per m² op jaarbasis. Dat geldt ook voor de gemiddelde gewogen semi-industriële huurprijs van 40 euro per m² en per jaar. De gemiddelde gewogen huurprijs voor logistieke panden steeg tot 37 euro per m² op jaarbasis.