Transportmanagement.be

De DAF CF Bouw Euro 6 in wereldpremière op Matexpo

 03/09/2013  Yannick Haesevoets  Trucks
De DAF CF Bouw Euro 6 in wereldpremière op Matexpo

DAF introduceert de nieuwe CF Euro 6 Construction. Die onderscheidt zich door een oploophoek van 25° en een bodemvrijheid van 40 cm voor een goede terreinvaardigheid en door tal van details voor inzetbaarheid, lage operationele kosten en gebruiksgemak.

Ook een hoog chauffeurscomfort en gebruiksvriendelijkheid waren belangrijke eisen die DAF stelde bij de ontwikkeling van de nieuwe CF Construction. Aan de zijkant van de cabine is als optie een praktische opstap leverbaar, zodat de chauffeur gemakkelijk in de laadbak kan kijken, daarbij geholpen door een handige beugel op het dak voor extra houvast. Nieuw ontwikkelde, brede opstaptreden zorgen voor een buitengewoon gemakkelijke en veilige in- en uitstap. De uitvoeringen met 12,9 liter PACCAR MX-13-motor beschikken over drie opstaptreden; bij de versies met 10,8 liter PACCAR MX-11-motor zijn dat er standaard twee. Een derde, onderste opstaptrede is daarbij als optie leverbaar en wordt flexibel opgehangen voor een lage schadegevoeligheid.

De nieuwe DAF CF Construction wordt geleverd als drie-assige 6×4 bakwagen met 8 of 9 tons vooras en 19, 21 of 26 tons tandem, waardoor het voertuig zich uitstekend leent voor toepassing in het bouwsegment en de houtindustrie. Als drie-assige 6×4 trekker is de CF Construction bij uitstek geschikt voor inzet binnen het speciaal transport of voor het vervoer van bomen of heipalen.

De 8×4 bakwagen-variant is de ideale basis voor een kipper of betonmixer. Met twee gestuurde 7,5, 8 dan wel 9 tons voorassen, in combinatie met een 19, 21 of 26 tons tandem, biedt deze een hoog technisch GVW van 32 tot zo’n 44 ton. In alle gevallen wordt gebruik gemaakt van DAF’s bekende dubbel aangedreven, acht-stangen-tandem, dat zich onderscheidt door een hoge rolstabiliteit en een grote pendelweg (270 mm) voor een hoge terreinvaardigheid.

Voor de aandrijving tekenen de 12,9 liter PACCAR MX-13-motor met vermogens van 303 kW (410 pk) tot 375 kW (510 pk) en de nieuwe 10,8 liter PACCAR MX-11-motor met vermogens van 210 kW (290 pk) tot 320 kW (440 pk). Het brandstofverbruik van de PACCAR MX-11-motor ligt gemiddeld nog eens tot 3% lager dan dat van de 12,9 liter PACCAR MX-13-motor, terwijl het ruim 180 kilogram lagere gewicht zorgt voor een hoger laadvermogen.

Optioneel is uiteraard een AS Tronic geautomatiseerde versnellingsbak leverbaar met een specifieke keuzemogelijkheid voor gebruik ‘off road’ met speciaal daarvoor ontwikkelde schakelstrategieën. De bak schakelt daarbij sneller en de koppeling wordt sneller bediend. Uiteraard is op de CF Construction bovendien een reeks aan PTO’s beschikbaar. Bij de uitvoeringen met PACCAR MX-11-motor is naast de bekende motor-PTO op 13 uur, ook een lichte uitvoering op 11 uur leverbaar met een koppel van 250 Nm.

Het nieuwe chassis van de CF Construction-modellen is ontwikkeld voor een maximale stijfheid en uitstekende rijeigenschappen en biedt veel vrije ruimte voor de plaatsing van componenten, zoals de steunpoten van een laadkraan. Het chassis onderscheidt zich aan de voorzijde door een Y-frame om plaats te bieden aan de nieuwe Euro 6-motoren en de krachtige koeling voor een gunstig brandstofverbruik. Nieuw is bovendien de voorbereiding voor het monteren van een DIN-plaat voor bijvoorbeeld een sneeuwschuiver. Uiteraard is op alle uitvoeringen een verticale uitlaatpijp leverbaar: bij de 8×4-bakwagenchassis is daarin zelfs de SCR-unit geïntegreerd. Daarnaast werd veel aandacht besteed aan een hoge opbouwvriendelijkheid. Een mooi voorbeeld is de zogeheten Body Attachment Method (BAM) die op het FAD 8×4-chassis besteld kan worden, een volledige voorbereiding voor de montage van de meest voorkomende kippers. Daartoe worden op het chassis af fabriek diverse steunen aangebracht en wordt in een specifiek gatenpatroon voorzien. De CF Construction wordt standaard geleverd met een luchtinlaat boven op het dak; een cycloon luchtfilter voor stoffige omstandigheden is als optie verkrijgbaar.

Nieuw: LF Construction

Ook van de populaire LF introduceert DAF een Construction-uitvoering. Het design van dit 19 tons bouwvoertuig deelt kenmerken met de grotere CF Construction, zoals de zwarte grille met grotere louvres en de specifieke bumper, die hoger geplaatst is en waardoor een oploophoek van meer dan 25o ontstaat, alsmede een grotere bodemvrijheid (32 cm).  Daarnaast heeft ook de LF Construction specifieke opstaptredes, alsmede een 3 millimeter-dikke plaat onder de bumper ter bescherming van de radiator. De LF Construction is leverbaar met de 6,7 liter PACCAR PX-7-motor met vermogens van 164 kW (220 pk) tot 231 kW (310 pk).

Lees alles over DAF Trucks in onze Transport & Van In Belgium directory!